Aromatherapie : een geschenk van de natuur

In de aromatherapie worden aroma's, etherische oliën van planten, gebruikt als therapie, een manier om de gezondheid en het welzijn van iemand te verbeteren. De betoverende geur van mimosa, de kruidige geur van een naaldbomenbos, het verfrissende aroma van een citroen - er bestaat geen enkele geur waarbij geen gevoelens en herinneringen naar boven komen en ons welzijn niet voelbaar wordt beïnvloed.

Met etherische oliën hebt u  dergelijke geuren en hun werking in gecomprimeerde vorm altijd paraat. Want de kleine bruine flesjes bevatten de "ziel" van de planten, die een goed humeur en ontpanning tevoorschijn toveren en bovendien geneeskrachtig zijn.
(bron : Aromatherapie, Jennie Harding)


Aromatherapie, een oeroude kunst

Men heeft de waarde van natuurlijke plantenolie al meer dan 6000 jaar ingezien, zowel vanwege de genezende, reinigende, conserverende en stemmingsverbeterende eigenschappen als vanwege het loutere genot van hun geuren.

Heden ten dage worden deze eigenschappen herontdekt, omdat we vertrouwen op de wijsheid uit vroegere periodes en beschavingen om het evenwicht te herstellen dat we in het leven van deze moderne tijd zijn kwijtgeraakt. Stress, vervuiling, ongezonde eetgewoontes, een jachtig en zittend leven - al deze factoren hebben een nadelig effect op lichaam en geest.

De kunst van de aromatherapie gebruikt de krachtige, zuivere extracten van aromatische planten, bloemen en harsen om ze in te laten werken op onze sterkste zintuigen - geur en tastzin - om zo de harmonie van lichaam en geest te herstellen.
In het begin van vorige eeuw werd door de Fransman Gattefossé de basis gelegd van de moderne aromatherapie. Hij ontdekte dat lavendelolie een brandwond op zijn hand snel genas en raakte zo gefascineerd door de werking van essentiële oliën.


Het gebruik van etherische oliën

Men kan zich erin onderdompelen en erin rondplonzen, uw huid ermee voeden, ze op sensuele wijze overal op uw lichaam aanbrengen of eenvoudigweg de fantastische geuren ervan inademen. Het plezier dat men van aromatische oliën kan hebben en de ruime toepasbaarheid ervan maken hen tot één van de beste geschenken van de natuur.

Etherische oliën bevatten de actieve bestanddelen van de plant in een uiterst geconcentreerde en krachtige vorm. Daarom moeten ze met zorg behandeld worden en nooit rechtstreeks op de huid (enkele uitzonderingen) worden aangebracht in onverdunde vorm. Maar er zijn veel manieren zoals inhaleren, verdampen, massage, baden ... om hun geur te verspreiden en hun geneeskrachtige eigenschappen te benutten.
(bron : Het complete handboek voor Aromatherapie, massage en yoga, Carole Mc Gilvery, Jimi Reed en Mira Mehta)